Vælg en side

Sølv smykker – Find inspiration og lær alt om sølv her

Sølvsmykker

Sølv – Det mest brugte ædelmetal til smykker

Sølv er fantastisk populært i smykker, og det er ikke så underligt. Sølvsmykker er virkeligt flotte og kan få vidt forskelligt udtryk alt efter sølvets efterbehandling. Samtidig koster sølvsmykker kun en brøkdel af, hvad guldsmykker koster. Langt de fleste sølvsmykker er fremstillet i sterlingsølv, men enkelte er også fremstillet i pletsølv.

Sterlingsølv

De forskellige typer af sølv er inddelt efter, hvor mange tusindedele rent sølv som metallet består af. Når der tales eller skrives om sterling sølv, så bliver tallet 925 tit nævnt i samme omgang. Det er fordi sterlingsølv består af 925 tusindedele rent sølv. Sterlingsølv forkortes også tit bare 925S. De sidste 75 tusindedele er altid kobber. Sølvsmykker fremstilles næsten altid i 925 sterlingsølv. De øvrige typer skal dog også kort nævnes

999,9 sølv er det man kalder rent sølv eller finsølv. Det er den absolut reneste form for sølv på markedet, men det bliver som regel kun brugt som investering i form af sølvbarrer. 830 sølv bliver populært kaldet 3 tårnet sølv. De sidste 170 tusindedele metal gør 3 tårn ekstra hårdt, og derfor er denne udgave mere brugt til bestik, fade og den slags.

Efterbehandling af sølv

Sølv kan have et utal af forskellige visuelle udtryk. Det kan f. eks. være mat, blankt eller med hamret overflade, men det er bare nogle få af mulighederne med sølv. Sølv kan efterbehandles på forskellige måder for at give metallet et særligt udtryk eller nogle særlige egenskaber.

Oxideret sølv er sølv der der bliver efterbehandlet med ilt og andre gasser. Det giver sølvet et meget mørkt og mere råt udseende. Almindeligt sølv vil typisk ved almindeligt brug med tiden blive mørkere, fordi det bliver udsat for ilt, men hvis det er denne farve man er ude efter fra starten, så kan man altså købe oxiderede sølvsmykker.

En anden type efterbehandling af sølv er rhodinering. Rhodinering er en behandling med rhodium, hvilket giver sølvet en mere hvidlig og blank overflade. Rhodineringen gør sølvet mere robuste overfor naturlige misfarvninger såsom iltning. Rhodineret sølv er også lidt bedre til at modstå ridser. Det er dog ligesom oxidering blot en overfladebehandler, så rhodineringen kan ved brug blive slidt af igen.

Til sidst kan sølv også forgyldes. Forgyldt sølv er sterlingsølv der bliver belagt med et tyndt lag guld, så det faktisk kan komme til at ligne guldsmykker. Forgyldningen kan dog ved brug efterhånden slides væk, så sølvets naturlige farve kommer frem igen. Hvor længe en forgyldning holder sin farve afhænger af mange forskellige faktorer.

Det har stor betydning, hvor tykt et lag guld der er brugt og kvaliteten af forgyldningen. Det betyder dog også meget, hvor godt man passer på sine forgyldte smykker. Hvis man gerne vil have forgyldningen til at holde så længe som muligt, er der forskellige ting, man kan gøre. Det er en god ide at tage smykkerne af, hvis du går i bad og især hvis du bader i klorholdigt vand i en svømmehal. Derudover skal du helst undgå at de forgyldte smykker kommer i kontakt med rengøringsmidler. Til sidst skal nævnes, at det er en rigtig god ide at tage smykkerne af ved fysisk arbejde. Ellers kan forgyldningen simpelthen hurtigt blive slidt af.

Forgyldt sølv kan både være i almindelig guldfarve, men især den seneste tid er det blevet virkeligt populært med rosaforgyldte smykker. Et populært dansk smykkemærke Sif Jakobs laver faktisk kun forgyldninger med rosaguld. Det er en del af dette brands visuelle stil. Rosaforgyldte smykker er da også tit meget iøjnefaldende, og netop Sif Jakobs er kendt for at lave bling smykker med flotte forgyldninger og tit også masser af funklende zirkonia-sten.

Sølvsmykker – Et prisleje hvor alle kan være med

Der er ingen tvivl om at prisen er en af de største grunde til at sølvsmykker er så populære. Sølvsmykker koster generelt kun en lille brøkdel af prisen på et tilsvarende smykke i guld. Mange smykkemærker laver også kun smykker i sølv. Selv de store og kendte high-end mærker indenfor smykker såsom Georg Jensen og Ole Lynggaard Copenhagen laver serier i sølv.

Sølv halskæder – den taknemmelige gave

En sølvhalskæde er en meget populær gave. Det er der flere forskellige grunde til. Det er ikke så vigtigt at størrelsen er præcis, hvilket ellers er super vigtigt, når man køber ringe og i lidt mindre grad armbånd. Det er sikkert også en af grundene til at en halskæde som Beautiful World fra det danske mærke byBiehl har været en klar topsælger i de danske smykkebutikker og online. Det er også en stor fordel, at du næsten altid kan købe et nyt vedhæng, og så kan samme kæde genbruges. De fleste sølvhalskæder – i hvert fald i den lidt billigere ende – er med en helt standard kæde i sterlingsølv, og derfor kan man bare skifte vedhænget ud. Man kan også opgradere halskæden ved at købe et mere eksklusivt vedhæng. Vedhæng i hvidguld eller ægte guld leveres alligevel typisk med en almindelig sølvkæde eller forgyldt kæde.

Ringe i sølv

Sølvringe er også meget populære, men her er det mere vigtigt at kende den præcise størrelse. Hvem kender ikke de uheldige oplevelser, hvor man har fået en ring med hjem i forkert størrelse. Det kan være lidt en udfordring hvis sølvringen skal gives i gave, og man ikke kender størrelsen på forhånd. Det kan være svært at finde ud af størrelsen uden at afsløre noget. Hvis ringen er til dig selv, og du ikke kender størrelsen, så findes der en lang række forskellige guides på nettet til, hvordan du selv kan finde størrelsen. Danske ringstørrelser er altid den indvendige omkreds af ringen i millimeter.

Sølvarmbånd og øreringe i sølv

På samme måde som halskæden, så er sølv armbånd og øreringe også oplagte som gaver, fordi de næsten altid passer. Dog skal man være lidt opmærksom på størrelsen på armbåndet, idet de godt kan blive for stramme.

Ellers er det bare at gå på opdagelse i den spændende verden af sølvsmykker. Skriv gerne kommentarer eller stil spørgsmål til denne artikel på kontakt@scsem.dk.