Fascinationen af guld
Sammen med diamanter har guld altid været det mest sagnomspundne materiale. Både på grund af gulds sjældenhed og dets dragende og fantastisk fortryllende udseende er guld et ret dyrt metal. Derfor er guld altid det foretrukne metal i eksklusive smykker – og ure for den sags skyld. Guld har gennem historien altid været eftertragtet, og der findes mange spændende eksempler på historiske vidnesbyrd om guldets betydning, som det mest kostbare ædelmetal. Herhjemme fra kan eksempelvis nævnes Guldhornene. Når én bestemt ting har en meget høj værdi, som guld har, skal man altid passe på forfalskninger, så hvis du har købt noget usansynligt billigt ‘guld’ på en eller anden billig afbudsrejse med all inclusive, så skal du nok ikke regne med at det er ægte. En mulighed er at gå til en dansk guldsmed og få lavet en syretest, hvor den rigtige karat kan bestemmes med sikkerhed.
Guldsmykker fås dog i forskellige finheder. I guld-terminologi benævnes denne finhed som guldets karat. Ren guld er 24 karat og det betegner en finhed på mindst 999 tusindedele. 24 Karat guld er dog for upraktisk til brug i fremstilling af smykker. Finguld er simpelthen for blødt. Derfor bruges guld oftere med mindre karat. Typisk for de virkeligt eksklusive smykker fra danske producenter som f.eks. Ole Lynggaard eller Georg Jensen er 18 karat. Guldsmykker i 18 karat bærer altid stemplet ‘750’, fordi en 18 karat-legering består af 750 tusindedele finguld. Udover 18 karat er også 14 og 8 karat meget hyppige. Guldpriserne er selvfølgelig højest på de højere karat.
Guldsmykker der fortryller
Indenfor alle de forskellige kategorier af smykker er guldsmykkerne de mest eksklusive. De fleste vil nok også mene af guldhalskæder, guldøreringe, guldringe og så videre er de mest fortryllende. Det vidner også om guldets popularitet, at mange smykker der ikke er fremstillet af guld tilstræber at ligne guld ved hjælp af forgyldning, hvilket vil sige at smykket er belagt med et meget tyndt lag guld. Det er især udbredt på smykker i et mere moderat prisleje. Forgyldte smykker kan fremstå ligeså fabelagtige og fortryllende som rigtige guldsmykker, så derfor er det meget brugt ved populære mærker som Sif Jakobs og Izabel Camille.
Guldet lødighed og legeringer
Som nævnt højere oppe er guld i smykker sjældent 100% rent. Legeringen har stor betydning for farven på guldet. Når du kan finde guldsmykker i vidt forskellige farvernuancer, såsom almindelig guld (rødguld), rosaguld og hvidguld, så er det et resultat af hvilke metaller guldet legeres med. Lad os tage 18 karat guld som eksempel. 18 karat guld består per definition af 750 tusindedele ren guld. Altså 75% guld. De sidste 25% kan så være metaller som sølv, kobber, palladium eller en kombination. Den almindelige guldfarve, som de fleste forbinder med guld, fås ved legeringer med 12,5% sølv og 12,5% kobber. For at få lysere guld anvendes 16% sølv og 9% kobber. Rosaguld vil typisk være resultatet af en legering med 75% guld og 25% kobber. Generelt bliver guldet mere rødlig, desto mere kobber der anvendes. Hvidguld opnås ved legering med palladium. For 18 karat guld vil det sige 75% guld og 25% palladium. Blandingsforholdene vil naturligvis være anderledes ved de andre finheder af guld som 8 karat og 14 karat, men denne korte gennemgang giver et billede af hvilke legeringer der skal til for at ramme de forskellige nuancer af guld.
Smykker der er fremstillet af guld skal have et stempel med lødigheden. Derfor kan du altid aflæse karat-tallet på et ægte guldsmykke. Stemplet er præget ned i metallet, så det f. eks. også er muligt for blinde at finde lødigheden på guldsmykker. Tallet er dog angivet i tusindedele finguld. De vigtiste at kende i Danmark er 750 for 18 karat, 585 for 14 karat og 333 for 8 karat. I Danmark kommer man ikke lavere end 8 karat på guldsmykker, da det simpelthen er ulovligt at betegne smykker af mindre end 1/3 finguld som guldsmykker.
Seneste kommentarer